Ondanks de vakbondsacties tekenden op 8 december ruim 700 bedrijfsleiders, studenten, ambassadeurs en beleidsverantwoordelijken in Brussel present voor het jaarlijkse VBO-FORUM. Herman Van Rompuy was daar te gast voor een spraakmakende terug- en vooruitblik op Europa, enkele dagen nadat hij zijn mandaat aan het hoofd van de Europese Raad beëindigde. Een greep uit wat gezegd en geschreven werd tijdens en na dit evenement.

 

Charles MichelCharles Michel, Eerste minister
“Europa is waar alle uitdagingen samenkomen, omdat de economische en sociale strategie op dat niveau vorm krijgt. Meer coördinatie op Europees niveau is daarom een must. België is altijd een standvastige en betrouwbare partner van Europa geweest. De huidige regering is dan ook van plan de komende vijf jaar haar rol in Europa onverminderd voort te zetten.”

Pieter De Crem Forum EuropePieter De Crem, staatssecretaris voor Buitenlandse Handel, toegevoegd aan de minister belast met Buitenlandse Handel
“Think Europe because it matters’, omdat het natuurlijk zo is, we zijn allemaal Europeanen, maar we moeten iedere keer opnieuw herhalen, ook aan onze bedrijfsleiders, dat Europa een ongelofelijke opportuniteit is, ook voor bedrijven, voor ondernemers, voor groot en klein. En dat ook onze bedrijven 30, 40 jaar geleden hier gekomen zijn door die marktverbreding. Het was eerst het Europa van de 3 Benelux-landen. Het Europa van de 6, het Europa van de 9. En dat het ons voortdurend doet inzetten op schaalvergroting, op productverbetering, op innovatie, en op Research & Development. En dat de knowhow die wij hebben echt versterkend werkt voor de positionering van alle bedrijven, kmo’s, grote bedrijven, in Europa en in de wereld. Als staatssecretaris bevoegd voor buitenlandse handel zie ik dat. Je kan die bedrijven mee naar de buitenwereld brengen, maar anderzijds ook andere bedrijven motiveren om bij ons te komen. Dus zie ik hier een volledige twee-eenheid.” 

#ThinkEurope

@cdepotter
#ThinkEurope Avec ce panel de haut niveau, le débat s’annonce fort intéressant !

@phverhaeghe
haiku @USAmbEU voor Van Rompuy 
You were nog Grey mouse master Consensus Builder You ruled through reason #thinkeurope  

@JornVerbeeck
@hermanvanrompuy #ThinkEurope who want to be national champion in a non-futureproof EU ? Political will needed to tackle devil and details.

@marcfabian
Excellente nouvelle : @PieterVBO annonce la nouvelle bourse ‘Herman Van Rompuy’ de la @vbofeb pour le Collège d’Europe #Think Europe

@ATJMattelaer
@StudyatIES Happy to see our @IES_Brussels students engaging in serious networking at the #ThinkEurope foum.


Nos partenaires

Domaines d'action

Un environnement entrepreneurial optimal est essentiel à une économie saine et à une croissance durable. La FEB entend contribuer à la création et au maintien d'un tel environnement, notamment en suivant attentivement tous les dossiers qui touchent de près la vie des entreprises. Voici, regroupés sous 18 thèmes, les dossiers sur lesquels elle concentre ses réflexions et initiatives.


Newsletters FEB

Inscrivez-vous et recevez chaque semaine, dans votre boîte mail, les derniers articles parus.